Bingobollen

För att dra numren i Bingo har man sedan länge använt bingobollar. I bingospelets barndom drog man helt sonika papperslappar med de olika numren på ur en hatt eller burk, men när spelet verkligen blev populärt började man som sagt med bingobollar. På bingobollen står ett nummer mellan 1 och 75 (om man spelar 75-nummersbingo), samt en bokstav. Bokstäverna använder man för att spelarna enklare ska kunna hitta siffran på sin bricka då numren är uppdelade på följande sätt; 1-15 har bokstaven B, 16-25 har bokstaven I, 26-35 har bokstaven N och så vidare. Så när bingoutroparen drar en boll och ropar ut numret ropar han eller hon också oftast ut en bokstav framför så att man enklare ska hitta på sin bricka. Till exempel kan han eller hon ropa I 21, Ivar, tvåa, etta. Allt för att det ska vara så tydligt som möjligt.

På bingohallar använder man alltså oftast bingohjul med bollar i, det finns gammeldags manuella som man vevar på (lite som en tombola), och det finns moderna automatiserade bingohjul som snurrar bollarna och slumpar fram en i taget.

Bingobollen kommer i alla möjliga färger och storlekar men oftast är de ganska små för att få plats i bingohjulet/bingotrumman. Du kanske har sett Lottodragningar på TV där en lufttrumma blandar bollarna för att sedan slumpmässigt dra de en efter en så att de rullar fram i ett glasrör. På ungefär samma sätt går bingodragningen till med bingobollar istället för lottobollar när man spelar i en Bingohall.