Lite bingohistoria

Spelet bingo har riktigt gamla anor, redan på 1500-talet började man spela ett lotterispel i Italien vilket räknas som förlagan till dagens bingo. Under 1530-talet kom det statliga spelet ”il Gioco del Lotto in Italia” som spelades varje lördag och pågår fortfarande idag.

Det var extremt populärt och nästan varenda italienare spelade spelet redan från början.

Idag är det lotteriet en stor del av Italiens statsbudget med sitt årsöverskott på hela 75 miljoner dollar.

Lottospelandet spred sig sedan från Italien och ut över Europa med en rasande fart, och för varje nytt ställe det kom till ändrade man spelet en aning för att passa just det landets spelvanor och kultur. Det spel vi i Sverige idag kallar lotto till exempel är den version som fransmännen tog fram på slutet av 1700-talet, de kallade det då ”Le Lotto”.

Att spelet fick namnet Bingo var en ren slump, det var en leksakshandlare som började spela spelet ”Beano” med sina vänner hemma i New York efter att ha sett det på marknaden och när en av hans vänner fick en vinnande rad blev hon så till sig att hon glömde vad hon skulle ropa så i all upphetsning blev det Bingo istället för Beano. Leksakshandlaren som hette Edwin Lowe tyckte det var så roligt att spela och kunde inte glömma kvinnans hängivna utrop när hon vann så han bestämde sig för att börja sälja spelet i sin leksaksaffär. Han kallade det då just för Bingo.